Behandelingen.

 

De taken die Mondhygiënist Amsterdam uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (= gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.
Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist zijn o.a.:

 • het uitvoeren van een mondonderzoek
 • het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen, het effect van voedingsgewoonten op het gebit en over gebitsverzorging
 • voert bacteriologisch onderzoek uit
 • het behandelen van parodontitis
 • het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd
 • het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)
 • het aanbrengen van een ‘laklaag’ op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen (het sealen)
 • het polijsten van vullingen
 • daarnaast is in de Wet BIG geregeld dat de mondhygiënist, mits bekwaam en bevoegd, in opdracht van de tandarts, anesthesie (verdoving) mag geven.
 • vult in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen
 • bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!
 

Preventie

Gezond tandvlees is lichtroze, ligt strak om de tanden en bloedt niet. Wanneer tandvlees ontstoken is, is het rood en wat gezwollen en bloedt het bij poetsen of aanraken.
Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplaque. Dit is een bacterie laag. Tandplaque hecht zich aan de tand en wordt op den duur tandsteen. De mondhygiënist kan deze laag verwijderen en u begeleiden in uw zelfzorg zodat bloedend tandvlees verholpen kan worden.

Door goed te poetsen en het gebruik van bijvoorbeeld een tandenstoker voorkomt u opnieuw ontstoken tandvlees. Echter: goed poetsen is niet eenvoudig en niet iedereen weet hoe je goed poetst. Een mondhygiëniste kan u hierbij helpen. Preventief, door uit te leggen hoe u moet poetsen. Curatief oftewel genezend, door uw gebit professioneel te reinigen en tandplaque en tandsteen te verwijderen.


Parodontitis

Parodontitis (kaakbotontsteking) is een ontsteking in de fundering van uw gebit. De oorzaken hiervan lopen uiteen: bacteriën, mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress en algehele gezondheidsstatus. Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor tandvlees terugtrekt en tanden en kiezen los komen te staan en uit kunnen vallen.
Kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn. Behandeling door een mondhygiëniste is noodzakelijk om botverlies stop te zetten. De mondhygiënist begint met het meten van de pockets en deze wordt genoteerd in een parodontiumstatus.
De conditie van tanden en omringend weefsel wordt in kaart gebracht om de exacte te behandeling te bepalen. Behandeling bestaat uit intensieve reiniging, eventueel onder verdoving, gevolgd door een uitgebreide instructie.


Afspraak maken?