De taken die Mondhygiënist Amsterdam uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (= gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.
Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist zijn o.a.:

  • het uitvoeren van een mondonderzoek

  • het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen, het effect van voedingsgewoonten op het gebit en over gebitsverzorging

  • voert bacteriologisch onderzoek uit

  • het behandelen van parodontitis

  • het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd

  • het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)

  • het aanbrengen van een ‘laklaag’ op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen (het sealen)

  • het polijsten van vullingen

  • daarnaast is in de Wet BIG geregeld dat de mondhygiënist, mits bekwaam en bevoegd, in opdracht van de tandarts, anesthesie (verdoving) mag geven.

  • vult in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen

  • bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

 

Ontstoken tandvlees - Gingivitis


Zoals eerder vermeld wordt tijdens de eerste afspraak gekeken naar de conditie van het tandvlees. Tijdens deze meting worden de pockets gemeten. Een pocket is de ruimte tussen tand en tandvlees. Deze is in een gezonde situatie maximaal 3 mm diep en bloedt niet. 

Ontstoken tandvlees (gingivitis) herken je aan de volgende symptomen:

  • Bloeding bij poetsen en/of gebruik van stokers (of ragers).

  • Het tandvlees is gezwollen, waardoor de pockets 4 - 5 mm kunnen worden.

  • Het tandvlees is wat roder van kleur.

  • Hoeft niet pijnlijk te zijn.

Ontstoken tandvlees is makkelijk te verhelpen. Wanneer de tanden weer plaque en tandsteen vrij zijn, kan het tandvlees binnen 1 à 2 weken weer gezond worden. U zult merken dat het stopt met bloeden en de ruimtes tussen de tanden misschien wat groter worden, doordat de zwelling wegtrekt. Het herstellen van het tandvlees is alleen mogelijk als u het zelf ook goed bijhoudt. Daarom wordt tijdens de behandeling de plaque gekleurd, waardoor de mondhygiënist u precies kan laten zien welke plekken wat beter gereinigd kunnen worden. De mondhygiënist zal dit met u bespreken en tips en tricks geven over hoe u het beste uw tanden en kiezen schoon kunt houden. 

Wanneer uit de meting blijkt dat het tandvlees ontstoken is, zullen uw tanden gereinigd worden en zal de mondhygiënist uw mondhygiëne met u bespreken. Zodra het tandsteen is verwijderd en u  dagelijks de plaque op een juiste manier verwijderd, kan het tandvlees weer mooi gezond worden. 

De mondhygiënist zal na de behandeling met u bespreken op welk termijn verstandig is om weer langs te komen voor een gebitsreiniging. 


Parodontitis

In sommige omstandigheden kan de ontsteking van het tandvlees ook het kaakbot aantasten. We spreken dan niet meer over ontstoken tandvlees (gingivitis), maar over een ontsteking van de steunweefsels van de tand (parodontitis). Doordat de ontsteking het kaakbot aantast, worden de pockets dieper. In de pockets wordt tandsteen gevormd, waardoor de pocket ontstoken blijft. 

Parodontitis herken je aan de volgende symptomen:

  • Bloeding bij poetsen en/of gebruik van stokers (of ragers).

  • Het tandvlees is gezwollen.

  • Het kaakbot wordt afgebroken, waardoor de pockets dieper worden (>6 mm).

  • Het tandvlees is wat roder van kleur.

  • (Soms kan er een nare geur/ smaak ontstaan).

  • Hoeft niet pijnlijk te zijn. Meestal merkt u het zelf niet eens.

Parodontitis is ook goed te behandelen. Echter zijn daar meer behandelingen voor nodig. Nadat de mondhygiënist parodontitis heeft gediagnostiseerd, zal dit met u besproken worden. Net als bij de behandeling voor gingivitis wordt bij de behandeling van parodontitis de plaque ook gekleurd. Waardoor de mondhygiënist u precies kan laten zien welke plekken wat beter gereinigd kunnen worden. Daarnaast wordt bij de behandeling van parodontitis eerst een pocketstatus gemaakt. Hierbij worden alle pockets gemeten en genoteerd. Aan de hand van de pocketstatus kan een behandelplan gemaakt worden. Daarna zullen er afspraken ingepland worden om de pockets uitgebreid te reinigen. Nadat al het tandsteen is verwijderd en u op de juiste manier dagelijks de plaque verwijdert, kan het tandvlees weer gezond worden. Het kaakbot kan niet meer terug groeien, maar het tandvlees vormt zich dan weer mooi strak rond het kaakbot. 


Teruggetrokken tandvlees 

In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Op het moment dat het tandvlees wat terug is getrokken, komt de wortel van de tand/kies bloot te liggen. Dit is wat de gevoeligheid veroorzaakt. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer terug.

Blootliggende tandhalzen

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel. Op een juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken.

Waardoor trekt het tandvlees terug?

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Daarnaast kunnen klemmen en knarsen ook zorgen voor teruggetrokken tandvlees. 

Behandeling gevoelige tandhalzen door de mondhygiënist 

De mondhygiëniste kan achterhalen waardoor het tandvlees terug is getrokken en de oorzaak behandelen. Tandvlees kan helaas niet terug ‘groeien’, maar verder terugtrekken van het  tandvlees kan wel voorkomen worden. Daarnaast kan de mondhygiënist een beschermend laagje op de tandhals aanbrengen, waardoor gevoeligheid minder kan worden. Ook kunnen bepaalde tandpasta’s en spoelmiddelen geadviseerd worden die kunnen helpen.