tanden

Wist je dat? Een melkgebit uit 20 tanden en kiezen bestaat. Een volwassen gebit uit 32 tanden en kiezen bestaat.
Maar van alle dieren hebben dolfijnen de meeste tanden, wel meer dan 200 tandenhippe vegan tandenborstels

Te koop bij de mondhygiënist | Hydrophil | een 100% biologisch afbreekbaar, veganistisch tandenborstel gemaakt van bamboe, exclusief bedrukt met Eco drukinkten en BPA-vrij! De hoogwaardige verpakking is gemaakt van milieuvriendelijke gerecyclede materialen | verkrijgbaar in de webshop €4
Interview..

Zoals jullie weten zit mijn praktijk gevestigd binnen spaces. Vorige week werd ik geïnterviewd door Leah, deze is hier terug te lezen:

INTERVIEW SPACESSuikers.....

De tandheelkunde heeft best wel een stoffig imago en hier wil ik iets aan doen. Daarom schrijf ik korte blogs over mondgezondheid, post ik leuke foto’s met nuttige info op mijn instagram @demondhygienist en daarnaast werk ik natuurlijk ook gewoon in mijn eigen praktijk in het centrum van Amterdam.

Ik ben Sandra, mondhygiënist, en ik weet veel over tanden, tandvlees, speeksel en al het andere wat je in mond voorkomt.

Dussss zoals de titel al zegt suikers! In dit geval moet je bij suikers natuurlijk direct aan diabetes denken. En ja, diabetes en mondgezondheid daar is een relatie tussen. Het is namelijk zo dat parodontitis tot wel 3 keer vaker voor komt bij diabetes patiënten. Dat kan komen door te veel suiker in het bloed. En de hoeveelheid bloedsuiker blijft juist minder stabiel bij problemen in de mond. Zo kunnen diabetes patiënten in een kringetje ronddraaien.

Goed nu zal je denken Parodonwatte.. De letterlijke vertaling van parodontitis is: -itis=ontsteking en parodontium= geheel v. steunweefsel v/d tand. Kort gezegd het is een ontsteking aan de steunweefsels van de tand, denk hierbij aan het tandvlees en bot rondom de tand. En ja, dit betekent dat je tanden er uit kunnen vallen als je hier niks aan laat doen.

Wanneer iemand met diabetes parodontitis ontwikkeld is het veel lastiger te behandelen dan bij een niet-diabeet! PREVENTIE is daarom ontzettend belangrijk!

Uit ervaring weet ik dat jullie allemaal niet zo trouw zijn aan de stoker of rager. Toch kan dit voor iemand met diabetes een enorme hulp zijn in het tegengaan van tandvleesproblemen! Dus leg je hele huis vol met doosjes stokers; naast de bank, onder de douche en op je bureau! Als je ze dan ook nog gaat gebruiken ben ik als mondhygiënist helemaal blij!

Maar goed wat betekent parodontitis bij iemand die diabetes heeft? Wanneer iemand met diabetes door de hele mond parodontitis heeft dan moet dit behandeld worden. De mondhygiënist kan het ontstekingsoppervlak verkleinen dan wel verhelpen. Dit is erg belangrijk want uit onderzoek blijkt dat de suikerwaarden beduidend beter worden na behandeling van parodontitis.

Hebt je diabetes? Ga dan minstens twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Ga ook als je geen klachten hebt. En diabeten, probeer eens een maand lang 1x per dag een houten tandenstoker te gebruiken. Laat je mij dan weten of je verschil merkt?

De mondhygiënist

http://www.denieuwemondhygienist.com